Thursday, October 8, 2015

sve o svinjama





Свиње (лат. Sus) су род животиња из фамилије Suidae. Обухватају 10 савремених врста, као и једну доместификовану подврсту, домаћу свињу.

Физичке особине

Свиње имају издигнуту њушку, мале очи и мали реп, који је често уврнут, али понекад и прав. Имају велике наслаге сала и кратке ноге. Свака нога има по четири прста, од којих су по два значајно већа од друга два и користе се за ходање.
Имају 44 зубаОчњаци им расту цео живот, те често трљају горње зубе од доње, да би их трошили.
Имају изузетно осетљиво чуло мириса. Због тога су се свиње у прошлости често користиле за проналажење тартуфа, а и данас се за то користе у неким европским земљама.
Немајући знојне жлезде, оне се лети кад су велике врућине расхлађују ваљајући се у води или блату. То им помаже и против опекотина, као и против мува и других паразита.
Свиње су врло интелигентне, и људи широм света их узимају за кућне љубимце

Исхрана

У исхрани су сваштоједи, што значи да једу храну и биљног и животињског порекла. Једу чак и посмртне остатке животиња, и уочено је да једу чак и мртве инсекте, црве, пиљевину, смеће, па чак и остатке других свиња. Такође једу и пацове, мишеве и мање глодаре. У дивљини углавном пасу, једу коријење, траву, воће, цвијеће и поврће. У заробљеништву, свиње понекад поједу и сопствене младе, обично кад су озбиљно фрустриране и под стресом.


Размножавање

Женка свиње, крмача, се може парити са 8-18 месеци старости, а крмци са 8-10. Када се опраси, свиња рађа најмање 6 младунчади, која се зову прасићи.

Врсте свиња





No comments:

Post a Comment